Artikelen over EFT - NECEHT Website

 Nederlands Centrum voor Energetische Healing Technieken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Artikelen over EFT

FAQ's
 

Duiken – Stress – en EFT  

 
 

Bijna elke duiker maakt onderwater wel een keer of soms zelfs vaker een incident mee die we gerust als 'nare duikervaring ' kunnen betitelen.
Wat daarvan de gevolgen zijn hangt mede af van wat er toen precies gebeurd is.

Sjef Verbraaken is al 25 jaar duikinstructeur en hij komt in zijn praktijk voor Emotional Freedom Techniques [EFT] cliënten tegen met psycho-emotionele klachten of fysieke aandoeningen, die soms rechtstreeks met een nare duikervaring te maken blijken te hebben. Sjef vermoedt dat er veel duikers zijn die door het niet goed verwerken van hun nare duikervaring, de sport uiteindelijk aan de wilgen hangen.

Een enkeling stopt omdat hij fysieke klachten heeft als bijvoorbeeld rugpijn maar velen stoppen zonder aanwijsbare reden. Sjef denkt dat veel van deze duikers zich niet bewust zijn van de werkelijke, onderliggende reden. We hebben met ons bewustzijn namelijk geen toegang tot ons onbewuste.

 

Als iemand onderwater een probleem krijgt, lost hij of zij dat heus wel op. Bij nagenoeg alle duikers treedt dan gewoon hun duikopleiding in werking. Maar vaak komt er achteraf een scala aan psycho-emotionele componenten bij dat ervoor zorgt dat de duiker de nare ervaring niet zomaar verwerkt en vergeet.
De mate waarin ze er over dromen, waarin ze malen over hoe ze anders hadden moeten handelen, de schuld vraag, de boete vraag met daarbij allerlei emoties als schaamte, spijt en twijfel, hangt heel erg van de persoon af.
Als je bijvoorbeeld na afloop veel over duiken droomt, waarin je telkens fouten maakt, dingen vergeet, je niet goed reageert en faalt, kan het een signaal zijn dat je onbewuste moeite heeft de nare duikervaring te verwerken. Na verloop van tijd lijkt dit 'over' te gaan. Je droomt steeds minder over duiken en je energie systeem schijnt het te vergeten maar het zit er nog steeds. Dan ontstaat de situatie dat het onbewuste zich tijdens het duiken meldt en net als in je dromen krijg je die vervelende gevoelens dat er iets 'mis' is. Je hebt dan last van een zogenaamde 'onbewuste her-trigger'.

Door een niet goed verwerkte nare duikervaring voelen wij ons vanuit ons onbewuste niet langer senang onder water, want ons lichaam geeft ons stress reacties. Fysiologich gezien komen we dan met een verhoogde bloeddruk en hartslag in de vlucht-, vecht- of verstarringsreactie. Ons lichaam herkent die verschijnselen alsof we onveilig zijn want we zijn – zo voelt het – in gevaar. Krijgen we op dat moment, onderwater, een directe herinnering aan het hieraan ten grondslag liggende incident, komen we in een flashback van die nare ervaring met in het 'nu' weer alle nare emoties van 'toen'. Dan hebben we last van een zogenaamde 'bewuste her-trigger'.

In ons brein is een verbinding ontstaan tussen het onderwater zijn en je onveilig voelen, of je je dit nu gewaar bent of niet en doe je je best om het te negeren. Ons brein slaat dit op in de z.g. amygdala, een gebied diep in onze hersenen dat onze emoties aanstuurt. Wanneer door een nare duikervaring de koppeling in de amygdala eenmaal tot stand gebracht is dat duiken 'onveilig' is, dan zal je lichaam dit bij het duiken door stress en z.g. gevoelssensaties aangeven. Echte stoere mannen – en dat zijn wij duikers – negeren deze gevoelssensaties, net als we alle andere lichamelijke signalen ook negeren want anders ben je een sukkel en een aansteller. Er komt bij hen dan 'mind over matter' om de hoek kijken, om het zelfbeeld van stoere duiker te bewaken. Ze hopen zo de negatieve ervaring als het ware te overschrijven met nieuwe, positieve.

 

Nu lijkt dit vaak te werken want de lading en de stressvolle energie in de vorm van gevoelssensaties en emoties meldt zich alszodanig steeds minder onderwater. Vrouwen reageren wel op hun lichamelijke signalen en voelen zich door eenzelfde nare duikervaring dus vrijwel meteen niet meer op hun gemak onderwater. Hierdoor nemen bij hen allerlei emoties de bovenhand, die mannen ook wel hebben maar vaak wegdrukken. Er ontstaat een mentale onbalans die het zelfvertrouwen van de duik(st)er ondermijnt met opnieuw een scala aan psycho-emotionele componenten als angst, twijfel, schuld, schaamte en tekort schieten; helemaal als haar buddy ook haar partner is.
Deze man denkt haar dan te helpen door haar te 'leren' dat zij het beste zijn mannelijke coping strategie kan volgen. Die coping strategie houdt in dat zij, net zoals hij dat doet, haar gevoelssensaties negeert en verdringt en ze zo beiden, door middel van rechtstreekse confrontaties, stug doorduikend, hun angsten kunnen zullen 'overwinnen'. Maar de nare ervaring is door beiden niet afdoende verwerkt en gaat door een dergelijk confronterend coping mechanisme  'ondergronds' en duikt weg in het onbewuste.

 

Wat de man niet weet en ook niet snapt is het her-trigger risico bij zijn vrouw als hij haar op deze manier dwingt om meteen weer als buddy's te gaan duiken. Hij stelt haar herhaaldelijk bloot aan de als onveilig ervaren situatie en daarmee 'leert' hij haar amygdala steeds sterker te reageren; alsof zij een fobie heeft. Het gevolg is dan vermijdingsgedrag van haar kant... ze duikt niet meer. Het buddypaar komt van de regen in de drup.

Veel stellen duiken op deze manier alleen nog maar samen op de mooie vakantie bestemmingen. De nieuwe mooie duikervaringen daar geven iemand dan welliswaar nieuwe inzichten over duiken en de eigen vaardigheden – omdat je toch vaak ook wat dieper gaat – toch worden de eenmaal in de amygdala opgeslagen stress- en gevaarmomenten met deze confrontatie manier niet echt opgelost. Hierdoor blijft een soort 'lading' bestaan die altijd voor een her-trigger kan zorgen.

In zijn Centrum voor Energetische Healing Technieken [NECEHT] gebruikt Sjef meestal EFT om de nare gevoelssensaties, die de lading vormen op een kwestie bij de cliënt, samen op te lossen.
De afkorting EFT staat voor het Engelse begrip Emotional Freedom Techniques en in handen van een professioneel EFT beoefenaar zoals hij, werkt deze werkvorm vaak veel krachtiger dan de meer gangbare psycho-therapie methoden.
Een groot voordeel en verschil van EFT in vergelijking met deze praat-therapieën is, dat het niet nodig is om telkens opnieuw over de traumatiserende gebeurtenis te praten en het op die manier te herbeleven om het uiteindelijk te 'overwinnen'.

 

Bij EFT heeft taal en praten een ander karakter; ook al zijn er natuurlijk veel overeenkomsten met betrekking tot psycho-educatie en herkaderingen in het gedachtegoed van cliënt. Met taal en praten onderzoekt Sjef allereerst met de cliënt waar hij of zij de spanning, de stress of lading van de oorspronklijke nare ervaring in zijn lichaam voelt. Dan maakt hij verder ook gebruik van taal door middel van speciale zinnen om ons lichaam, verstand en geest in lijn te houden met wat er in het onbewuste over de kwestie is opgeslagen. Terwijl we die zinnen hardop uitspreken klopt hij zachtjes op speciale punten van de belangrijkste acupunctuur meridianen van ons lichaam.
Via het meridiaansysteem van ons lichaam hebben we toegang tot het z.g. lymbische systeem van onze hersenen waar de amygdala deel van uitmaakt.
Als hij ons laat intunen op de gebeurtenis, slaat de amygdala emotioneel alarm.

 

Door het kloppen op de meridianen dempen we het alarm totdat alle stress en lading op de nare ervaring of het trauma, volledig weg zijn. Met het weghalen van de lading, herinneren we ons nog precies wat er gebeurd is, alleen gaat er dan geen alarm meer af alsof we weer in gevaar zijn. Als de lading van de gebeurtenis en dus ook de herinnering eraan er vanaf is, dan is het niet langer mogelijk dat we vanuit ons onbewuste op een onaagename manier kunnen worden overvallen door een her-trigger van de gebeurtenis. Angsten en andere nare emoties blijven weg onderwater en spelen geen rol meer.

Sjef werkt zo bijvoorbeeld ook met EFT aan dit soort 'trauma release' met professionele hulpverleners van brandweer, politie en ambulance diensten. Ook privé personen die hulp verleend hebben kunnen daar nare ervaringen aan overhouden. Hij helpt hen zichzelf te bevrijden van de nare emoties, die ze vaak blijven voelen als ze alleen al denken aan wat hen is overkomen.
Sommigen komen pas jaren later om zich van de vastgezette stress te laten bevrijden, als blijkt dat ze somatische klachten gekregen hebben, die hun oorsprong vindt in het hulp bieden en bijstaan van een ander.

Somatisering wil zeggen dat de stress-energie van het incident – in dit artikel een nare duikervaring – zoals gezegd ondergronds gaat en een andere weg kiest om zich te uiten. Eentje waar de man dikwijls wel naar luistert omdat dit in de duikgemeenschap 'geaccepteerd' is. Dit is vaak een lichamelijke klacht die soms wel en soms niet aan duiken gerelateerd is. Rugpijn of pijn in de knieën waardoor met je set op de dijk op sjouwen geen pretje is, komt veel voor en dit leidt dan zo uiteindelijk toch weer tot vermijdingsgedrag. Men stopt met duiken.
Zo heeft Sjef met een tegelzetter gewerkt die de hele week klachtenvrij werkt maar zodra hij een duikuitrusting aantrekt, allerlei pijnen heeft waar de artsen en specialisten niets mee kunnen want er is niks te vinden. En nu kunnen deze artsen tegen hem zeggen dat het psycho-somatisch is en dat dit tussen zijn oren zit maar dat zegt onze tegelzetter niks. Hij gaat er niet voor in 'therapie' want hij is niet gek... want hij voelt het toch...!  Hij stelt zich niet aan en simuleert ook niet.
Ook nu zit zijn stoere zelfbeeld hem weer in de weg. Door dit soort geneuzel mijdt hij artsen en jaren later zit hij met versleten knieën in de WAO. Dit is zo jammer vindt Sjef want volkomen onnodig. Met EFT krijgt hij vaak via de pijnklacht in het lichaam de psycho-somatische oorzaak boven tafel en wanneer ze daar samen aan werken verdwijnt de oude lading en de pijn en krijgt het lichaam eindelijk de gelegenheid om te beginnen met genezen.


Lezers kunnen bij zichzelf nagaan of ze, als ze terugdenken aan hun nare ervaring onderwater, [of waar dan ook] daar nog bepaalde sensaties bij voelen. Dat is zoals gezegd voor mannen erg lastig. Nu is duiken ook voor vrouwen eveneens een stoere sport dus zij negeren vaak net als mannen ook heel goed allerlei vervelende gevoelssensaties.
Dan is een tweede vraag of er een fysieke klacht is waarvan ze last hebben bij het duiken of eentje die zelfs voorkomt dat je gaat duiken. Beiden kunnen een aanwijzing zijn dat er vastzittende onverwerkte emoties aan ten grondslag liggen, die je lichaam graag wil bevrijden.
Dan kunnen ze het beste een afspraak met Sjef maken om hier samen aan te werken.

Uit de ervaringen met het werken met cliënten die deze weg al hebben afgelegd weet Sjef, dat zij het duiken gewoon missen en dat zij het liefst weer een vrije keuze willen hebben om te kunnen gaan duiken als zij dit willen.
Bevrijd van nare emoties en lichamelijke klachten krijgen ze die keuze terug. Dit maakt dat het gezin bijvoorbeeld weer een vakantiebestemming kiest waar ook fijn gedoken kan worden. En als beide ouders duiken, krijgen hun kinderen het vanzelf mee.

"Duiken met mijn zoon en dochter is echt leuker
dan samen naar een museum of andere bezienswaardigheid."

Een vrouw, die hiervoor heel graag van haar onderwater stress af wilde, mailt dit aan Sjef vanaf haar vakantie adres.
Dat gunt Sjef iedereen, dat ze blijven duiken; al is het desnoods alleen maar op vakantie.

Lezers die dingen herkennen en nog meer informatie willen over hoe je emotioneel vrij kunt worden van nare ervaringen in het duiken of anderszins opgelopen dingen, kunnen Sjef altijd bellen 020 – 770 45 59 of mailen naar J.M.Verbraaken@upcmail.nl.
Zij kunnen ook meer lezen over EFT en zijn andere interventies op zijn website.

 
 
  NECEHT  Adres: Kastanjeweg 18 B  1092 CG Amsterdam  020 - 770 45 59
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu